Fokkers van kortsnuitige honden en mismaakte designerkatten overtreden massaal de wet, maar hebben sinds maart dit jaar volledig vrij spel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert vanwege het coronavirus om controles uit te voeren bij de fokkers thuis. Nu de NVWA aangeeft niet te handhaven, kunnen malafide fokkers ongestraft hun illegale praktijken voortzetten. Hierdoor zijn dit jaar al honderden pups gefokt die in strijd zijn met de wet.
Geen handhaving tegen malafide fokkers
Sinds maart van dit jaar ligt de wetshandhaving voor het fokken met gezelschapsdieren vrijwel stil. Stichting Dier&Recht diende in 2020 meerdere handhavingsverzoeken in tegen fokkers van kortsnuitige honden, kortsnuitige katten en bambino sphynx katten. Het fokken van deze dieren is in strijd met de Wet dieren. Op verzoek van de overheid zijn in 2019 duidelijke criteria opgesteld voor het fokken van honden en designer cats. Ook vanuit de politiek klinkt de roep om streng op te treden tegen malafide fokkers. Maar nu stelt de NVWA de handhaving uit tot ruim in 2021. De toezichthouder claimt niet te kunnen controleren vanwege het coronavirus.
Honderden illegale dieren gefokt
Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht: “Het is volstrekt onacceptabel dat fokkers ongestoord zieke honden en katten blijven fokken, terwijl ze weten dat het fokken van deze mismaakte dieren verboden is. Door niet te handhaven, geeft de NVWA het signaal af dat het doelbewust fokken van gehandicapte dieren nog altijd ongestraft blijft.”
In 2020 werden tot nu toe 248 Franse bulldogs, 87 mopshonden en 71 Engelse bulldogs met stamboom gefokt. Het fokken daarvan is in strijd met de wet, de veel te korte snuit van deze rashonden veroorzaakt tal van ernstige gezondheidsklachten.
Politieke druk
Minister Schouten van LNV heeft meermaals aangegeven dat het onacceptabel is om dieren te fokken die lijden onder hun extreme uiterlijk. De noodzaak om op te treden tegen malafide fokkers wordt politiek breed gedragen. Het onderwerp staat bovendien in de verkiezingsprogramma’s van diverse politieke partijen, waaronder dat van regeringspartij VVD. Vooralsnog lijkt de NVWA echter niet van plan om dit beleid ook daadwerkelijk uit te voeren.
Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!
Ik doneer een bedrag van: