Texel start diervriendelijke vangacties om zwerfkattenprobleem op te lossen.
Vanaf dit weekend gaan dierenhulp- en natuurorganisaties samen aan de slag om de zwerfkatten op Texel uit natuurgebieden te halen en deze gechipt en gecastreerd te herplaatsen in een geschikte leefomgeving. Dit is noodzakelijk omdat katten een bedreiging kunnen zijn voor beschermde soorten zoals de noordse woelmuis, tapuit en grutto. Bij de actie zal het onderscheid tussen huiskat en zwerfkat worden gemaakt door de aanwezigheid van een chip met registratie of een ander teken van sociaal gedrag en/of eigenaarschap. Een gevangen kat met chip, blijft op het eiland. Een gevangen kat zonder chip, gaat na een eerste opvang op Texel, naar het vaste land.
Oorspronkelijk leefde nog het idee om het zwerfkattenprobleem op te lossen door de zwerfkatten in de natuurgebieden af te schieten. Maar gelukkig gebeurt dat nu niet, omdat er alternatieve oplossingen zijn voor het zwerfkattenprobleem.
“We kunnen veel dierenleed voorkomen door met steun van de provincies, gemeenten en natuurorganisaties zwerfkatten te vangen, te castreren en indien mogelijk bij een nieuwe baas te plaatsen, aldus Daniëlla van Gennep, Hoofd Dierenwelzijn en Public Affairs van Stichting DierenLot.
“Het is in de praktijk bewezen dat deze methode werkt. We werken al op deze manier in een aantal andere provincies. Meer dan 50% van de in Nederland gevangen zwerfkatten hebben een nieuw baasje gekregen of zijn herenigd met hun eigenaar”, aldus Carien Radstake, directeur van Stichting Zwerfkatten Nederland.
Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer licht toe: “Het is daarom belangrijk om alle huiskatten op Texel gechipt te hebben, zodat we weten welke kat bij wie hoort. Verdwaalde katten met een chip kunnen teruggebracht worden naar hun eigenaar. Ook als je kat een ongeluk gehad heeft, willen we je zo snel mogelijk kunnen bereiken. Daarnaast willen we niet dat een huiskat wordt aangezien voor zwerfkat. Daarom zijn we blij dat zoveel katteneigenaren zich gemeld hebben voor de gratis chipactie die wij in samenwerking met Stichting Zwerfkatten Nederland, Stichting DierenLot, Gemeente Texel, Nationaal Park Duinen van Texel, LTO Texel, De Lieuw, Natuurmonumenten, Dierenartsenpraktijk Texel, De Texelse Dierenwinkel en Staatsbosbeheer georganiseerd hebben.”
De actie is van belang voor zowel de zwerfkatten als hun prooien. De verwilderde en wilde zwerfkat is voor zijn voedselvoorziening namelijk afhankelijk van de jacht. Deze katten moeten op straat of in de natuur overleven en hebben het vaak zwaar. Ze lijden honger, worden ziek of raken gewond. Kortom: geen prettig diervriendelijk leven. Ook in de Tweede Kamer is aandacht voor dit onderwerp. Afgelopen dinsdag werd in het debat met Minister Carola Schouten onder andere door William Moorlag het project op Texel aangehaald als mooi voorbeeld voor de rest van Nederland. Hij zei daarover: ‘Met een chipplicht en projecten zoals Texel heb je zowel dierenwelzijnswinst als biodiversiteitswinst’. Ook kwam daarbij een landelijke chip- en castratieplicht voor katten aan de orde, maar helaas is dat nog niet geregeld.
Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!
Ik doneer een bedrag van: