25 december 2023|In actie!, In het Nieuws, Informatief|4 min|

Het is bijna eindejaar, tijd voor spetterend vuurwerk dus! Voor de meeste mensen een mooi en knallend spektakel, een magisch moment van gedeelde vreugde.

Voor dieren is dit een angstaanjagend verschijnsel, de luide knallen en sissende geluiden komen voor hen onverwacht. Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibel, dat is 20 decibel boven de pijngrens. Dit geluid kan al gehoorschade veroorzaken bij mensen. Vele dieren bezitten een veel gevoeliger gehoor dan mensen, dus het is niet vreemd dat ze angstig worden en stress krijgen.
Dit geldt zowel voor huisdieren als voor wilde dieren en boerderijdieren. De dieren lopen verward weg door de paniekreactie, ze verdwalen en het kan zijn dat er daardoor ongelukken gebeuren. Elk jaar opnieuw lopen er dieren verloren of raken ze gewond.

Het knallend eindejaar komt er vast en zeker, maar er zijn wel enkele tips waarmee je het voor de dieren wat aangenamer kan maken.

5 tips voor vuurwerkangst!

Heb je een hond of kat, of kom je weleens over de vloer bij iemand die harige viervoeters in huis heeft? Lees deze tips dan goed door, zodat je huisdieren de jaarwisseling rustig kunnen beleven.

Het is algemeen bekend dat Oud en Nieuw niet de leukste tijd van het jaar is voor huisdieren. Ze snappen niets van al die harde knallen van het vuurwerk, en worden er vaak enorm angstig van. Katten zoeken vaak een rustig plekje om zich te verstoppen, terwijl honden vaak hard gaan blaffen en zenuwachtig gaan bewegen. Hoewel elk dier anders omgaat met hun angst, kun jij ze erbij helpen om tijdens Oud en Nieuw zo rustig mogelijk te blijven.

Tip 1: Wat jij doet, doet je hond ook.
Hoe je zelf omgaat met de knallen en flitsen tijdens de jaarwisseling, is bepalend voor het gedrag van je hond. Honden zijn van nature volgzame dieren, en zien hun baasje echt als een leider. Als je zelf erg schrikt van het vuurwerk buiten met Oud en Nieuw, zal je hond onzeker worden van je gedrag en zelf ook angstiger worden. 
Als je daarentegen rustig blijft, en doet alsof er niets aan de hand is, heeft dat ook een kalmerend effect op je beste vriend. Probeer dus het goede voorbeeld te geven.

Tip 2: Niet troosten.
Het klinkt gemeen, maar het is echt het beste voor je huisdier. Vooral voor een hond is dit belangrijk. Als je hem extra veel gaat aaien of vertroetelen als hij zich angstig gedraagt, leert je hond dat zijn angstige gedrag terecht is, en dat hij voor dit gedrag wordt beloond. Maar ook straal negeren is geen goed idee. Wat je juist wél moet doen, is je hond belonen voor goed gedrag. Ontspant hij, en wordt hij na een paar knallen buiten toch rustig? Beloon hem met een aai en geef hem wat lekkers. En als hij bij je wil komen liggen omdat hij zich daar veiliger voelt, mag dat natuurlijk ook.

Tip 3: Laat je kat zijn gang gaan.
Katten raken in paniek door harde knallen, en zoeken dan een rustig plekje om zich te verschuilen. Dat is normaal, dus laat ze hun gang gaan. Het lijkt misschien een goed idee om je kat op schoot te nemen om hem te aaien, maar voor hem of haar is het het prettigst om even wat privacy te hebben met al dat vuurwerk buiten. Misschien kun je een plekje voor ze inrichten waar ze rustig kunnen zitten, zoals een kartonnen doos. Ook voor knaagdieren werkt dit het best.

Tip 4: Zorg dat je huisdier niet kan ontsnappen.
Zorg dat alle deuren en ramen goed dicht zijn, dat is belangrijk voor je kat. Door een open raam of deur kan je kat naar buiten glippen op zoek naar een schuilplaats. Buiten raakt je kat dan alleen maar meer in paniek, met alle risico’s van dien. Sluit dus ook het kattenluik af, als je dat hebt!

Tip 5: Demp het geluid zoveel mogelijk.
Probeer het geluid van buiten zoveel mogelijk te dempen door de ramen te sluiten,  de gordijnen dicht te doen en het geluid van de muziek of de tv in de huiskamer misschien wat harder te doen. Op die manier komt het vuurwerkgeluid wat minder hard aan voor je dieren.

Hopelijk helpen deze tips om Oud en Nieuw ook voor je huisdieren een gezellige tijd te maken. Heb je het idee dat dit niet genoeg is om je hond of kat te helpen, kun je advies vragen aan de dierenarts. Die kan je helpen met eventuele medicatie voor je huisdier, of therapie om beter aan knallen gewend te raken.

Deel dit bericht ook met je vrienden die huisdieren hebben, zodat ook hun dieren een rustige tijd beleven!

dierenambulance-He zotje Rotje

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

Bedrag





Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.