“Kies voor landelijke chip- en castratieplicht om kattenproblematiek aan te pakken”
Nu de discussie is losgebarsten of katten nog wel buiten mogen lopen, pleit Stichting DierenLot ervoor om landelijk een chip- en castratieplicht in te voeren. “Wij begrijpen eigenlijk niet waarom de politiek nog niet het voorbeeld volgt van onze Zuiderburen: in België is het sinds 2017 landelijk verplicht om je kat te laten chippen en sinds 2018 is het ook verplicht om je kat te laten steriliseren of te castreren. Door een landelijke chip- en castratieplicht voorkom je voor een groot deel dat huiskatten zwerfkatten worden en schade aan de natuur toebrengen. In België komen 30 procent minder katten in het asiel terecht en 40 procent minder katten worden geëuthanaseerd.* Voor fokkers komt een ontheffing, mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals goede huisvesting.
Ook in de Tweede Kamer is aandacht voor dit onderwerp. Zo is onlangs een petitie met bijna 60.000 handtekeningen overhandigd voor een landelijke chipplicht en is een motie van de PvdA in december 2019 aangenomen om het Belgische voorbeeld te volgen. Jaarlijks worden door de vrijwilligersorganisatie Amivedi cijfers gepubliceerd die het aantal vermiste en gevonden huisdieren weergeven in Nederland. Uit jaarcijfers vanaf 2016 tot en met 2019 blijken jaarlijks ruim 40.000 huiskatten hun eigenaar kwijt te raken waarbij deze katten in een opvang worden verzorgd. Van de gevonden huiskatten wordt in 2019 nog geen 30% van de katten herenigd met zijn eigenaar, tegenover bijna 82% herenigingen met gevonden honden waarvoor wél een chipplicht geldt.
Door alle huiskatten te chippen en castreren zullen er op den duur minder zwerfkatten komen. Om daarnaast de overlast van zwerfkatten te beperken stelt Stichting DierenLot een diervriendelijke oplossing voor. “We kunnen veel dierenleed voorkomen door met steun van de provincies en gemeenten zwerfkatten te vangen, te neutraliseren en indien mogelijk bij een nieuwe baas te plaatsen of anders terug te zetten op plaatsen zijn ze geen schade aan de natuur veroorzaken. Het is in de praktijk bewezen dat deze methode wél werkt. In de provincie Zeeland loopt een pilot waar natuurbeschermers en dierenhulporganisaties samenwerken en deze methode toepassen. Ook in Texel starten we binnenkort een pilot waar we eerst de inwoners oproepen kosteloos hun kat te laten chippen, waarna we de zwerfkatten wegvangen. Meer dan 50% van de in Nederland gevangen zwerfkatten hebben een nieuw baasje gekregen of zijn herenigd met hun eigenaar”, aldus Daniëlla van Gennep, Hoofd Dierenwelzijn en Public Affairs van Stichting DierenLot.
In Nederland leven naar schatting 2,6 miljoen huiskatten. Daarnaast heeft Wageningen University & Research een schatting gemaakt van het aantal zwerfkatten in Nederland: dit zouden er tussen de 135.590 en 1.207.331 zijn. Met zo’n enorme marge blijkt wel hoe groot de onduidelijkheid is over het aantal zwerfkatten dat in Nederland rondloopt. Conclusie is: dat weet niemand. Daarvoor is meer onderzoek nodig.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniëlla van Gennep, Hoofd Dierenwelzijn & Public Affairs bij Stichting DierenLot op 06 151 175 14 of voor meer algemene vragen over DierenLot met Jane van den Berg, 06 149 239 70