’Alleen uitrukken bij nood’
Dierenambulances door heel Nederland kampen met een groot tekort aan vrijwilligers, waardoor dieren in nood nog verder in de knel komen.
Groningen, Leiden, Zwolle, Deventer, Maasland, Noord-Holland, Zuid-Holland. Het is slechts het topje van de ijsberg van dierenambulance-regio’s die aan de bel trekken omdat ze de verplichte bezetting rond de klok niet meer rond krijgen.
Schaars
„Het is lastig”, verzucht Lau Hijnan van de Dierenambulance Leiden. Met zijn vrouw Yvon runt hij sinds afgelopen zomer de beestenziekenwagen. „Chauffeurs zijn nog wel te vinden, maar goede bijrijders en telefonisten: ze zijn schaars.”
Regelmatig staat de telefoon dus doorgeschakeld naar het huis van de familie Hijnan en worden vader, moeder en ook zoon midden in de nacht uit hun bed gebeld om een gewonde egel te redden. „We doen dit vanuit een passie, maar na de zoveelste nacht weinig slaap is het wel heel zwaar.”
Dierenambulance Nederland herkent het probleem: vutters gaan definitief met pensioen en ’nieuwe’ vrijwilligers komen er nauwelijks, omdat men het na vijftig jaar werken wel welletjes vindt.
Continuïteit
„Daarnaast is de bezem door de Wajong gegaan”, vertelt Joke van Berkel van de overkoepelende organisatie. „Die jongeren worden aan het werk geschopt. Ze willen wel vrijwilligerswerk doen, maar een avondje of ochtendje per week. In deze branche heb je continuïteit nodig.”
Ook veel bijstandsgerechtigden komen niet meer aan hun vrijwilligersbaantje toe omdat ze steeds vaker gewoon aan het werk komen. Dierenambulances sluiten een contract met de regio waarin ze beloven zorg te dragen voor gewonde en dode dieren in dat gebied. Ze leven op giften, subsidies en loterijen en draaien grotendeels op vrijwilligers.
„We kunnen alleen nog uitrukken voor noodgevallen”, vertelt een medewerker van de ziekenwagen in Zwolle. „Honden en katten die een acuut gevaar veroorzaken voor de verkeersveiligheid. Maar dode dieren of vogels in nood moeten we steeds vaker achterlaten.”
In Groningen is het nog erger: in ’stad’ staat de ambulance regelmatig helemaal stil.
Hoop in bange dierendagen is de jonge Charisse, die naast een drukke baan vrijwilligerswerk doet bij de dierenambulance in Leiden. „Het geeft zoveel voldoening”, vindt ze. „Dan is het echt niet zo erg dat het hard werken is.”
Maar Dierenambulance Nederland heeft liever oudere vrijwilligers. „Die zijn wat rustiger en ervarener”, vindt Joke van Berkel. „Daar is het clowneske wel een beetje vanaf.”
Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!
[paytium name=”Dierenambulance” description=”Uw doneer nummer”] [paytium_dropdown label=”Ik doneer een bedrag van” options=”1,00/5,00/10,00/25,00/50,00/100,00/250,00/500,00/1000,00″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Donatie bedrag” /] [/paytium]