Huisdierenliefde…
Onze huisdieren krijgen speciaal eten, hebben hun eigen dokters, reisbescheiden en speelgoed. Welke katteneigenaar is niet eigenlijk kattenpersoneel? Onze dieren ‘dichtbij’ zijn onze gelijkwaardige levenspartners geworden. Soms zelfs tot na de dood.
Karl Lagerfeld, de wereldberoemde mode-ontwerper en artistiek directeur van het modehuis Chanel, wijdde al een boek aan haar. Voor hem is ze zijn muze. Ze trad op in talrijke campagnes. Ze heeft meer dan 90.000 volgers op de sociale media zoals Twitter, Instagram en Facebook. Ze heeft een eigen bankrekening. Vorige week maakte Lagerfeld zelfs bekend dat hij een deel van zijn fortuin opzij gezet heeft voor als hem iets overkomt. “Choupette is een rijk meisje”, zei hij in Le Figaro. De normaalste zaak van de wereld, toch? Alleen is Choupette een Heilige Birmaan.
‘Onmetelijke liefde’
Lagerfeld bekende dat hem iets overkomen was wat hij nooit had verwacht. Hij heeft een ‘onmetelijke liefde’ opgevat voor de witte poes met de blauwe ogen. En daarin staat hij niet alleen. Over de hele wereld zijn voorbeelden bekend van huisdieren die als erfgenaam zijn aangewezen door hun baasjes. Sinds een jaar of tien gebeurt dat met enige regelmaat. In 1992 werd de Duitse Herdershond Gunther IV de eerste dierlijke multimuljonair ter wereld.
De hond erfde 328 miljoen euro van zijn bazinnetje, de Duitse gravin Karlotta Liebenstein. In de VS heeft Oprah Winfrey in haar testament vastgelegd dat haar 5 honden bij haar overlijden 27 miljoen euro onder elkaar mogen verdelen. In dat land is er overigens niets raars aan om je geld na te laten aan je gezelschapsdier. Zo schieten er ook de laatste tijd ‘bejaardenhuizen’ voor dieren als paddenstoelen uit de grond. Voor een kleine 5.000 euro kun je bijvoorbeeld in de Californische Blue Bell Foundation je kat tot aan zijn overlijden laten verzorgen.
Chunmun is multimiljardair
Maar de kroon spant toch wel het Indiase aapje Chunmum. Zijn baasjes, Brajesh Srivastava en zijn vrouw Shabista hebben een stichting in het leven geroepen om na hun dood voor hun geliefde aap te zorgen. “Mensen verklaren ons wellicht voor gek, maken ons misschien wel belachelijk. Maar wij weten hoeveel Chunmun voor ons betekent. Wij hebben geen kinderen en Chunmun is als een zoon voor me. Ik wil zeker weten dat hij, ook als wij overlijden, er niets van merkt, dat hij hetzelfde leventje kan blijven leiden als nu”, zegt de 45-jarige Shabista in Le Figaro. De stichting zou de beschikking krijgen over 2,6 miljard euro.
‘Levend wezen met gevoel’
In Frankrijk is dat bij wet onmogelijk. Je kunt je geliefde gezelschapsdier geen legaat of erfenis nalaten, ondanks dat het Franse parlement onlangs dieren officieel de status van ‘levend wezen met gevoel’ heeft toegekend. Dat is anders dan in Nederland. Volgens Nederlands recht is een hond of kat een ding, waarvan je eigenaar kunt zijn. Net als een fiets of een huis. Een huisdier is geen rechtspersoon of zelfstandig persoon, die je als rechtstreekse erfgenaam kunt benoemen. Wel kun je iemand aanwijzen die na je dood de verzorging van het dier op zich zal nemen. Bij voorkeur leg je dat in een notariële acte vast. En je kunt je geld of goederen nalaten aan een stichting of dierwelzijnsorganisatie zoals de dierenambulance.
Dieren als miljonair. Is het een uitwas of een teken van de tijd?