29 maart 2022|In het Nieuws, Informatief|3 min|

Er worden steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen en soms hebben die hun huisdieren meegenomen. Het is belangrijk om daar goed mee om te gaan: ook zij hebben veel doorstaan tijdens de reis en bovendien kunnen ze ziekteverwekkers bij zich dragen.

Het Ministerie van LNV, de NVWA, de Veiligheidsregio’s, de beroepsorganisaties voor dierenartsen (KNMvD en CPD), de Universiteit Utrecht en de samenwerkende dierenhulporganisaties ‘Hulp voor dieren uit Oekraïne’ hebben daarover adviezen uitgebracht. Ze zijn bedoeld voor iedereen die te maken heeft met (opvang van) mensen en hun huisdieren uit Oekraïne.

Hond en kat
Laat het dier onderzoeken door een dierenarts. Voor de omgang met honden en katten geldt totdat het onderzoek door de dierenarts is uitgevoerd:
•vermijd contact met het dier: niet aaien, kroelen, laten likken;
•houd eigen dieren strikt gescheiden;
•laat honden aangelijnd uit. Ruim ontlasting altijd op, gebruik daarvoor handschoenen en gooi deze daarna ook weg;
•houd katten binnen;
•was na ieder contact met een dier goed de handen.

Meld meereizende honden en katten aan bij de NVWA. Dat kan via twee kanalen:
1.De NVWA heeft dierartsen gevraagd melding te doen van dieren die bij hen worden aangeboden.
2.Via het Meldpunt: https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/. Door het Meldpunt zal altijd een dierenarts worden ingeschakeld om het dier te onderzoeken. Ook in dit geval verzorgt de dierenarts de melding bij de NVWA.

Het is belangrijk dat de dierenarts die het dier onderzoekt, de informatie volgt die vanuit de NVWA wordt opgesteld. Dat betreft in ieder geval:
•de check op identificatie en registratie;
•de rabiës vaccinatiestatus. Bij het toedienen van een rabiës vaccinatie geldt dat de eigenaar na dertig dagen een bloedtest op antistoffen tegen rabiës moet laten uitvoeren. De test is bedoeld om na te gaan of de vaccinatie een gunstig resultaat oplevert en bescherming biedt. Gedurende de dertig dagen geldt een thuisquarantaine.

Overige huisdieren
Voor overige meereizende huisdieren zoals bijvoorbeeld konijnen, cavia’s en hamsters zijn geen bijzondere voorzorgen vereist. Voor meereizende vogels bestaat een mogelijk risico met betrekking tot vogelgriep en is het advies om bij ziekteverschijnselen contact op te nemen met de dierenarts.

Vraag het de dierenarts
Volg altijd de aanwijzingen op van de dierenarts die het dier heeft onderzocht. Deze heeft ook nog meer informatie over voeding, verzorging en eventuele hulp bij afwijkend gedrag.

Wat te doen bij verwondingen door een dier
Meereizende dieren zijn, net als hun baasje, moe en gestrest. Ze kunnen dan ook anders reageren op uw goede bedoelingen door te bijten of te krabben. Als dat is gebeurd, ga dan altijd naar een Geneeskundige Hulppost (Rode Kruis / Huisarts). Laat u behandelen, waarbij u duidelijk aangeeft dat u door een dier uit Oekraïne bent verwond.

Meer informatie
Voor de gecoördineerde aanpak is de volgende website leidend: Informatie voor vluchtelingen met hun huisdier vanuit Oekraïne en Rusland en voor personen waar het dier verblijft.
Nadere informatie van de samenwerkende dierenhulporganisaties ‘Hulp voor dieren uit de Oekraïne’ is te vinden op: Hulp voor dieren uit Oekraïne

Bron: Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.